fbpx

Pedodonție la EbiDent

Hai la o Consultație cu copilul tău pentru a afla dacă are nevoie de tratamente stomatologice și ce soluții iți recomandăm!

 

Știi ce este Pedodonția ?

Pedodontia este acea ramura a stomatologiei care se ocupa cu profilaxia si tratamentul dintilor de la prima aparitie in cavitatea bucala pana la varsta adolescentei. Pe parcursul vietii exista urmatoarele perioade distincte:

-perioada dentitiei temporare (de la 6 luni pana in jurul varstei de 3 ani)

-perioada dentitiei mixte (incepe in jurul varstei de 5 -5,5ani)

–perioada dentitiei definitive (dupa inlocuirea tuturor dintilor temporari)

Medicul specialist pedodont este cel care supravegheaza in mod deosebit sanatatea dentara in primele doua perioade enumerate anterior. Copii au nevoie de o abordare speciala datorita varstei si particularitatilor morfologice. Sanatatea dentitiei temporare (de lapte) asigura sanatatea dintelui permanent de inlocuire si dezvoltatea  armonioasa a osului.

Parintii care  se  conduc dupa principiul „nu tratam dintii de lapte pt ca oricum vor cadea” fac o greseala majora. Afirm acest lucru din doua considerente: in primul rand, pentru ca avand aceasta abordare nu incurajeaza copilul -viitor adult- sa acorde atentie starii de sanatate a dintilor. Al doilea argument si cel mai important, este ca existenta unui proces cronic al unui dinte de lapte determina modificari uneori ireversibile, pentru dintele permanent de inlocuire. 

 Pentru ca primele vizite la medicul dentist sa fie percepute pozitiv si sa creasca increderea copilului este  recomandat ca acesta sa fie consultat de medicul  specialist pedodont. Dintre manoperele totalmente nedureroase si chiar prietenoase cu cu cei mici amintesc periajul profesional, sigilarile santurilor si fosetelor sau fluorizarile.

Sigilarea este manopera de izolare a suprafetei dentare de mediul cavitatii bucale cu scopul de a preveni formarea cariilor.Practic se aplica un strat fin de material pe suprafata dintelui si in acest fel scade potentialul de retentie a alimentelor. Integritatea sigilarilor se poate verifica  in primul rand vizual de catre parinte deoarece acestea au culori diferite de ale dintelui, dar recomandarea este sa fie evaluate de pedodont macar o data pe an.

Fluorizarea este metoda prin care se suplimenteaza cantitatea de fluor la nivelul smaltului cu scop profilactic. Este recomandata in mod deosebit copiilor.

Planifică foarte atent prima vizită a copilului la medicul stomatolog! Dacă aștepți până la apariția durerii, copilul va asocia consultația cu o experiență groaznică și rezolvarea problemei dentare devine o aventură.

Micii pacienți trebuie să fie consultați din 6 în 6 luni, ocazie propice pentru a invata cum să isi igienizeze dintisorii. De asemenea, periajul profesional si fluorizarile sunt manopere esențiale pentru sanatatea dintisorilor.

Am auzit de multe ori din partea parintilor:” dinții de lapte nu dor, nu trebuie să fie tratați”. Gresit!!! Dintii temporari suferă de aceeasi paleta de patologii si pot fi responsabili de dureri la fel ca si dintii definitivi.

La aparitia primelor măseluțe definitive se poate efectua sigilarea, manopera nedureroasa, care presupune prevenirea apariției cariei dentare in fosete, prin aplicarea unui gel, fără utilizarea frezei dentare.