Măsuri de profilaxie împotriva bolii parodontale

Problemele de natură dentară pot apărea din motive variate. Fie că este vorba de stresul zilnic, de fumatul în exces sau că apar pe fondul unor boli sistemice, cum ar fi diabetul zaharat sau anemia, bolile dentare nu trebuie neglijate și pot fi tratate dacă sunt depistate la timp prin controale periodice.

Medicii stomatologi recomandă controale o dată la șase luni, pentru a putea preveni diversele afecțiuni dentare ce pot apărea din diferite cauze. Una dintre cele mai întâlnite boli în rândul pacienților este parodontoza, denumită și parodonită sau boala paradontală.

Parodontoza este o afecțiune a gingiilor, de tip inflamator care se manifestă la nivelul țesuturilor ce susțin dintele. În timp, paradontoza poate duce chiar la pierderea dinților, dacă această boală nu este tratată la timp. Parodontoza este, însă, o boală care se poate trata în funcție de gravitatea ei. Astfel, parodontoza se manifestă în trei faze:

  • În prima fază apare inflamarea gingiilor, adică gingivita, iar acest lucru se poate recunoaște foarte ușor prin simpla modificare a consistenței  și a culorii gingiei. În mod normal, culoarea unei gingii sănătoase și ferme este roz pal. În caz contrar, gingia devine roșie și chiar poate sângera în timpul periajului dentar;
  • În a doua fază a bolii, gingia începe să se retrargă de pe dinți, apar pungile paradontale, acele spații care se formează între os și dinte, între care se acumulează bacterii și tartru;
  • În ultima fază a bolii parodontale se poate ajunge la resorbția osoasă și ulterior chiar la pierderea dinților.

Folosirea aței dentare și a periuței electrice este un obicei care trebuie să devină o rutină zilnică, aceasta din urmă realizând și un masaj gingival. De preferat ar fi folosirea aței dentare după fiecare masă, pentru îndepărtarea eficientă a reziduurilor dintre dinți. Un al treilea instrument necesar igienei sanitare este dușul bucal. Acesta se folosește cel puțin o dată pe zi, înainte de periaj și dislocă resturile alimentare din zonele inaccesibile periuței de dinți sau aţei dentare: spațiile subgingivale, interdentare, dintre brackeții aparatului dentar, zonele acoperite de corpurile de punte sau din jurul implanturilor.

Astfel, pentru a evita evoluția parodontozei este indicat detartrajul, o tehnică de tratament simplă și eficientă. Pe lângă faptul că are rolul de a preveni evoluția parodontozei, previne și apariția cariilor dentare care se datorează tot plăcii bacteriene.

La Clinica Dr. Șerban puteți beneficia de o tehnică avansată de tratare a parodontozei prin oferirea unor serviicii de cea mai bună calitate. Diagnosticarea parodontozei se bazează pe un examen stomatologic prin care medicul stabilește nivelul plăcii dentare și a tartrului și verifică dacă există sângerare ușoară sau existența plăcilor parodontale. În funcție de faza bolii, se recomandă diverse tratamente chirurgicale sau non-chirurgicale fără durere.

În faza incipientă a bolii se poate folosi un tratament mai puțin invaziv care dă rezultate foarte bune și anume, detartrajul. Acest tratament care se recomandă a fi făcut de două ori pe an, elimină tartrul și bacteriile de la suprafața dintelui și de sub gingie.

Detartrajul se realizează utilizând instrumente stomatologice cu ultrasunete pentru a îndepărta cea mai mare parte a tartrului. Opțional, se utlizează apoi instrumente manuale speciale pentru îndepărtarea rămășițelor de tartru.

Următorul pas în cadrul ședinței de detartarj este periajul profesional sau curățarea cu ajutorul Prophy Jet (un aparat profesional, ce proiectează un jet de pulbere pe suprafața dintelui, cu scopul de a elimina complet tartrul și placa bacteriană). Prin acest pas se înlătură petele și sunt netezite micile imperfecțiuni din unele zone textura mai aspră.

În cazul unei faze mai grave a bolii, ar putea fi nevoie de adiție de os sau grefe de gingie, însă aceste intervenții pot fi stabilite doar după o evaluare atentă în clinica EbiDent.

M.C:

Recomand cu drag, servicii de calitate din partea unei echipe rabdatoare si foarte atenta la fiecare pacient! 🙂

Call Now Button