fbpx

Endodonție la EbiDent

 

Hai la o Consultație pentru a afla daca și tu ai nevoie de tratament endodontic si ce soluții iți recomandăm!

 

Știi ce este endodonția?

 

Tratament cunoscut de mulți pacienți sub titulatura de “tratament de canal”, presupune curățarea spațiului din interiorul dintelui, unde este adăpostit nervul, afectat în cazul unei carii sau a unei infecții dentare. Terapie nedureroasă, datorită tehnicilor de anestezie actuale, camera pulpară (a nervului) poate fi abordată pentru prima dată, dacă ne confruntăm cu o carie profundă, sau putem efectua un retratament, dacă tratamentul anterior este neconform.
Tratamentele endodontice sunt realizate cu maximă atenție și cu materiale și aparatura de ultimă generație.

 Ce este obturația de canal?

Te dor dinții? Simți că îți pulsează durerea în cap? Ai mari dureri la cald și la rece? Ai noroc pentru că știm exact ce ai: pulpă infectată. De ce ai nevoie? De o obturație de canal. Ce înseamnă asta? Hai să discutăm mai multe, mai detaliat, mai explicit.

Obturația de canal se mai numește obturație radiculară și este ultima etapă a unui tratament endodontic. În centrul fiecărui dinte se află o cameră numită endodonțiu care adăpostește pulpa dentară care se mai numește și nerv. Pulpa dentară are un rol important în dezvoltarea dintelui, iar odată finalizat, va contribui la menținerea sănătății sale. Odată ce pulpa dentară este afectată de bacterii, aceasta moare și pentru a nu pierde dintele natural, se recurge rapid la tratamentul endodontic: îndepărtarea țesutului afectat și obturarea canalului radicular. Odată ce au fost curățate canalele radiculare, se pregătesc și se dezinfectează, iar apoi medicul stomatolog va sigila fiecare canal cu ajutorul unui material inert omogen. Materialele de obturaţie includ de obicei aurul, porţelanul, răşinile compozite care au culoarea dintelui şi amalgamul, adică un aliaj de mercur, argint, cupru, staniu şi foarte rar zinc. Pentru a rezulta într-o procedură efectuată cu succes, obturația de canal are nevoie să îndeplinească următoarele condiții:

  • Să fie neresorbabilă în timp
  • Să ajungă până la apex
  • Să fie omogenă, continuă, compactă, fără lipsuri sau goluri
  • Toate canalele radiculare ale dintelui ar trebui obturate

De regulă, materialele de obturație radiculară sunt radioopace adică permit verificarea corectitudinii obturației prin intermediul unei radiografii. La radiografie, structurile radio-opace apar de culoare albă sau deschise, iar cele de tip radiotransparent sunt închise la culoare sau negre.

 

Multe din materialele utilizate în trecut pentru obturațiile de canal nu îndeplineau aceste criterii. Majoritatea erau resorbabile, ceea ce înseamnă că, după o perioadă după tratament, pastele de canal se dizolvau, iar canalul rămas având posibilitatea să fie recolonizat de bacterii. Acest lucru duce la infecții cronice în interiorul dintelui care uneori se pot extinde și la osul înconjurător,generând dureri, abcese sau chisturi. De aceea, e bine ca dinții cu tratamente de canal vechi să fie periodic examinați și să se intervină atunci când se observa complicații.

Ce presupune obturatia de canal?

Înainte de a începe tratamentul canalului radicular pacientul are nevoie de o radiografie a danturii pentru a verifica prezența infecției. Tratamentul endodontic se desfășoară în următorul fel: 

  • se anesteziază dintele și se izolează
  • se creează acces către camera radiculară și pulpa utilizând freza
  • se îndepărtează partea cariată a dintelui
  • se curăță canalul radicular
  • se umple camera pulpară cu pastă și apoi se cimentează
  • se obturează canalul ca ultimă etapă, iar uneori dintele are nevoie de reconstrucție cu ajutorul unei coroane din ceramica sau zirconiu

 

Cand stiu ca am nevoie de obturatie de canal?

Ai nevoie de o obturație de canal atunci când ai următoarele simptome: durere în timpul masticației, disconfort la cald și la rece, inflamarea gingiei, apariția abcesului. Toate aceste simptome arată faptul că pulpa dentară este infectată și ar fi bine să te duci la medicul dentist cât mai rapid pentru ca problemele să nu ia o amploare și mai mare.

 

Dr. Ghilea Bogdan – Medic Stomatolog Endodont

Il recomand pe domnul doctor Bogdan Ghilea pt. profesionalism si rabdare.
Am fost foarte multumita de felul in care a lucrat si cu siguranta voi reveni in acest cabinet. Un alt lucru care mi-a placut a fost faptul ca mi-a explicat pas cu pas tot ce a trebuit sa faca si inca de la inceput mi-a comunicat costul fiecarei interventii. De asemenea, m-a bucurat faptul ca a realizat totul dintr-o singura sedinta. Acest lucru se intampla rar la alte cabinete unde nu ti se spune de la inceput costul si trebuie sa mergi de nenumarate ori pentru o lucrare.
Apreciez faptul ca aici exista transparenta si profesionalism!