A
Ablatie coroana dentara sau lucrare dentara: taierea si indepartarea unei coroane sau a unei lucrari protetice dentare cimentata. Taierea se realizeaza cu freze speciale de ablatie a metalului sau ceramicii, procedeul este definitiv si ireversibil, lucrarea nu mai poate fi folosita ulterior fiind distrusa.
Airflow/prophy jet: un tratament de curatare de pete si mici depuneri de pe suprafata dintilor. Se realizeaza cu un aparat special care directioneaza un jet puternic de aer si apa amestecate cu un praf abraziv de curatare. In urma acestei proceduri dintii vor fi mai luciosi si vor reveni la o nuanta mai deschisa.
Albire dentara: un procedeu de tratare a dintilor cu ajutorul substantelor chimice, cu scopul de a obtine o culoare mai deschisa. Albirea este de mai multe tipuri: pentru acasa, realizata in cabinetul dentar, cu sau fara lampa foto. Procedeele difera in functie de materialul de albire ales iar rezultatele sunt destul de variabile de la pacient la pacient. Se recomanda o sedinta de igienizare inainte de a incepe un proces de albire, pentru a avea o suprafata curata a dintilor si pentru a spori efectele albirii.
Acele de canal sunt intrumente foarte fine cu care se realieaza curatarea canalelor radiculare, acestea pot fi actionate manual sau cu ajutorul unul motor rotativ.
Alveotomie: o procedura chirurgicala de frezare a unei mici portiuni osoase cel mai adesea cu scopul de a avea acces si a indeparta un rest de radacina dentara.
Aditie osoasa: sau augmentare osoasa, este o procedura chirurgicala de marire a masei osoase dintr-o anumita zona. Se realizeaza cu ajutorul mai multor materiale : os artificial, membrane si bariere de protectie si izolare, materiale de inducere si stimulare a formarii osoase, os propriu recoltat din alte zone, etc..
Analiza histo-patologica: analiza unei biopsii sau a unei formatiuni extirpate, intr-un laborator de spacialitate, cu scopul de a determina natura si continutul acesteia.
Activator: este un aparat ortodontic mobil, personalizat, realizat din acrilat si elemente de sarma, care se mentine in gura prin strangerea dintilor. Se poarta noaptea si ziua in functie de caz.
Aparat miofunctional sau Trainerul: este un aparat ortodontic prefabricat, din silicon, asemanator unei gutiere de sportivi, care se mentine in cavitatea bucala prin strangerea dintilor. Se poarta noaptea si partial ziua.
Aparat ortodontic mobil: este un dispozitiv ortodontic format dintr-o placuta de acrilat(colorat), elemente metalice de prindere pe dinti, si un surub central care trebuie activat periodic. Se poarta tot timpul sau partial pe durata zilei si noaptea, in functie de indicatiile medicului.
Arc fizionomic: un arc pentru aparatul ortodontic fix, vopsit in alb.
Aparat ortodontic fix: un dispozitiv ortodontic fixat pe dinti, care nu poate fi indepartat de pacient, format din mai multe elemente ortodontice, de exemplu: brackets, arc, module, carlige, ligaturi etc. Poate fi aparat fix metalic( brackets metalici), ceramic( brackets ceramici, de culoarea dintilor), safir/ice( brackets transparenti foarte putin vizibili).
Aparat Damon: este un aparat ortodontic modern, la care nu se mai folosesc module, bracketsii au clapite de prindere a arcului ortodontic. Tehnica Damon este diferita de cea clasica, aparatul lucreaza diferit asupra dintilor. Aparatele Daemon pot fi de asemenea metalice (Damon Q) sau fizionomice( Damon Clear).
B
Baza obturatie: Un strat de material izolant care se plaseaza sub o „plomba” adanca. Are rolul de a izola camera pulpara a dintelui, cea care contine nervul, de variatiile de temperatura din cavitatea bucala. Nu toate obturatiile au baza, doar cele care au o adancime care necesita prezenta unei baze.
Bracket: un dispozitiv de mici dimensiuni, din diferite materiale: metal, ceramica, compozit,etc. Se lipeste cu ajutorul unui adeziv dentar pe suprafata dintelui. Este o componenta a aparatului ortodontic fix. In functie de tipul sau si de pozitionarea pe dinte, poate mișca, roti, impinge sau trage un dinte. In absenta unui arc ortodontic, un braket nu
este activ.
C
Compozit fotopolimerizabil: un material folosit pentru „plombarea” dintilor, care se intareste sub actiunea unei lampi speciale.
Coafaj direct/indirect: o procedura de aplicare a unui strat foarte subtire, de material special, in zona cea mai adanca a unei „plombe”, atunci cand cavitatea ajunge foarte aproape de camera pulpara si nervul dintelui, sau cand atinge chiar camera pulpara deschizand-o. Este cel mai profund strat al unei obturatii coronare, sub baza obturatiei. Se foloseste doar cand situatia este de asa natura.
Coroana dentara: un „invelis” confectionat din diferite materiale, aplicat peste un dinte slefuit sau peste un pivot dentar. Mimeaza forma si marimea unui dinte normal.
Corana provizorie: o coroana dentara de acoperire din material acrilic sau compozit, cu rezistenta scazuta, cu utilizare temporara(zile-luni).
Chistectomie: o procedura chirurgicală de indepartare prin chiuretaj a unui chist prezent la nivelul cavitatii bucale, la nivelul osos maxilar sau mandibular sau in interiorul sinusului maxilar.
Chiuretaj alveolar: curatarea mecanica a alveolei din care a fost extras un dinte.
Control periodic: un control fixat la anumite intervale de timp, pentru activarea aparatului sau schimbarea arcului si/sau a modulelor, schimbarea accesoriilor sau verificarea lor, sau doar verificarea rezultatelor, etc..
Contentie tip placuta: o varianta de contentie post tratament ortodontic , realizata de o placuta de acrilat cu elemente de sarma de prindere pe dinti. Este asemanatoare unui aparat mobil.
D
Diga: este o folie, de obicei din latex, cu ajutorul careia se izoleaza unul sau mai multi dinti de restul cavitatii bucale. Nu permite contaminarea dintelui pe care l.am izolat si previne in acelasi timp caderea intrumentelor sau a solutiilor in cavitatea bucala.
Decapusonare: taierea si indepartarea unei bucati de gingie care acopera partial un dinte semiinclus. Are ca scop facilitarea igienei locale si/sau a eruptiei dentare.
Disjunctor: este un dispozitiv ortodontic fix, personalizat, cimentat pe dinti in interiorul cavitatii bucale. Prezinta un surub care trebuie activat periodic. Scopul acestui dispozitiv este de a mari arcada maxilara.
Dispozitiv ortodontic extraoral: un dispozitiv care se situeaza in afara cavitatii bucale, pe cap, frunte si/sau barbie.
E
EMAX: este un tip de ceramica dentara apartinand firmei Ivoclar, foarte popular si cunoscut atat in randul medicilor cat si al pacientilor.
Extirparea nervului: procesul de indepartare in totalitate a nervului din camera pulpara si din canalelor radiculare ale unui dinte.
F
Fluorizare: o procedura de prevenire a cariilor dentare prin intarirea smaltului si distrugerea bacteriilor responsabile de aparitia procesului carios . Presupune una sau mai multe sedinte periodice de aplicare de fluor sub forma de gel in gutiere sau de las cu fluor pe suprafata dintilor.
Fatetele dentare: sunt lucrari protetice dentare cu rol estetic si/sau functional. Fatetele sunt realizate intr-un laborator de tehnica dentara, dintii fiind amprentati in acest scop. Realiarea lor dureaza cateva zile, sunt piese individualizate care se potrivesc doar in cazul respectiv. Sunt foarte subtiri si acopera de obicei doar jumatatea vizibila a dintelui, spre deosebire de coroane care acopera dintele in totalitate. Pentru unele fatete este nevoie de slefuirea partiala a dintelui, altele pot fi aplicate fara sacrificiu de smalt. Fatetele dentare sunt cimentate cu cimenturi speciale pe suprafata dintilor. Tipul fatetelor este dictat in principal de situatia dintilor, pozitia lor, eventualele defecte de culoare, forma, marime, precum si de rezultatul pe care vrem sa il obtinem. Nu orice defect estetic se poate corecta prin fatete.
Fatete No-Prep: sunt fatete dentare realizate peste dinti neslefuiti, acolo unde situatia clinica permite acest lucru. De obicei sunt mai subtiri decat fatetele conventionale, si pot modifica mai putin forma si culoarea dintilor( se corecteaza doar defecte minore de exemplu culori usor modificate sau spatii intre dinti,etc)
Fatete Prep: fatetele aplicate pe dinti slefuiti partial. Pot corecta defecte de forma, pozitie, culoare si dimensiune a dintilor. Sunt mai groase decat fatetele No-Prep.
Fir de sutura resorbabil: fir de sutura care se resoarbe in timp si nu este necesara indepartarea sa.
Fir de contentie: fir metalic ce se lipeste pe suprafata interioara a dintilor cu ajutorul unul adeziv dentar. Are ca scop mentinerea pozitiei dintilor.
G
Gutiera: un dispozitiv dentar personalizat,din material acrilic,plastic sau cauciucat, adaptat pe dintii pacientului. Poate avea grosimi si duritati diferite in functie de scopul urmarit, pot fi purtate cateva ore sau permanent, zilnic sau periodic, in functie de indicatiile medicului. Gutierele sunt de bruxism, de albire, de fluorizare, contentie, etc..
Gutiera de bruxism: este o gutiera individuala, folosita de obicei noaptea, pentru a preveni stransul sau scrasnitul dintilor.
Gutiera de albire/fluorizare: o gutiera moale, adaptata dintilor, in care se pot pune diverse substante pentru a le mentine pe dinti un timp mai lung(ore).
Gutiera de contentie: o gutiera rigida, fixa, care nu permite dintilor sa se miste. Confectionata dintr-o folie transparenta care urmeaza conturul dintilor. Folosita dupa indepartarea aparatului ortodontic, in etapa de contentie.
Gutiera de corectie: o gutiera realizata dintr-o folie rigida si transparenta care poate corecta mici defecte de pozitie a dintilor.
Gingivectomie: operatia de taiere si indepartare a unei portiuni din gingie. Are ca scop lungirea coroanei dentare sau expunerea unui rest de dinte situat subgingival.
I
Indepartare corp strain din canal: indepartarea unul pivot dentar sau a unui act fracturat accidental din canalul radicular al unui dinte.
Inlay/onlay: piese care inlocuiesc parti absente dintr-un dinte. Sunt realizate in afara cavitatii bucale, este nevoie de amprentarea dintilor pentru a le confectiona, si cimentate apoi pe dinte. Pot fi alese in locul „plombelor” obisnuite sau atunci cand lipsesc portiuni mari de dinte si nu se indica o reconstructie coronara directa.
M
Monoradiculari: dinti care au o singura radacina. De exemplu: incisivi,canini, unii premolari. O singura radacina dentara poate totusi sa gazduiasca mai multe canale endodontice.
Molar de minte total erupt: un molar de minte care a crescut pana la nivelul normal al celorlalti dinti, care are toata coroana descoperita si vizibila.
Molar de minte semiinclus: un molar de minte cu coroana partial acoperita de gingie, care se vede doar partial in cavitatea bucala.
Molar de minte inclus: un molar de minte care este complet acoperit de gingie, a carui coroana nu se vede in cavitatea bucala.
Membrana resorbabila: o membrana folosita la aditia osoasa cu scopul de izolare si protecție a materialului de aditie. Nu trebuie indepartata dupa ce isi indeplineste scopul, se resoarbe si e integreaza in tesutul nou format.
Membrana neresorbabila: o membrana care trebuie indepartata dupa perioada in care a servit scopului sau in aditia osoasa.
Membrana PRF: O membrana fragila,cu proprietati biostimulante, obtinuta din sangele propriu prin centrifugare.
Model de studiu: un model din ghips, obtinut dupa amprentarea arcadelor dentare. Are scopul de a studia/masura/planifica un tratament.
Mentinator de spatiu: un dispozitiv dentar care se plaseaza in zona unde lipseste un dinte pentru a pastra spatiul respectiv neafectat de migrarea dintilor. Poate fi mentinator fix sau mobil.
O
Obturatia de canal: este materialul cu care se umple un canal endodontic dupa curatare, pentru finalizarea tratamentului. Gutaperca si cimenturile sunt cele mai populare materiale de obturatie de canal.
Obturatie coronara: zisa „plomba”, reprezinta umplerea cavitatii rezultate din curatarea unei carii sau indepartarea altei plombe, cu materiale compozite speciale.
Obturatie fizionomica: obturatie coronara estetica( de culoare apropiata dintelui).
Ortoimplant: un implant in miniatura care se insera sub anestezie locala, in diferite zone ale oaselor maxilare. Are rol de ancoraj, de element fix cu ajutorul caruia se executa diferite miscari ale dintilor.
P
Periajul profesional: o manopera de igieizare a dintilor, realizata in cabinetul stomatologic cu ajutorul unor periute speciale si a unei paste profesionale cu proprietati abrazive.
Pluriradiculari: dinti care au mai multe radacini. De exemplu : premolari si molari. (masele).
Pivotul sau RCR-ul: este folosit atunci cand o foarte mare portiune dintr-un dinte a fost pierduta sau urmeaza sa dispara in urma slefuirii. Este obligatoriu sa fie acoperit de o coroana. Are o portiune radiculara( unul sau mai multe „picioruse” care se cimenteaza in interiorul radacinii) continuata cu o portiune coronara (un bont mic, asemanator unui dinte slefuit). Poate fi din diferite materiale: metal, zirconiu, fibra de sticla,etc..
Proteza scheletata: o proteza dentara parțiala, cu schelet metalic si sisteme speciale de prindere (crosete si pinteni) pe dintii ramasi.
R
Retratamentul endodontic: retatarea unui dinte care are deja nervul indepartat. Motivele reinterventiei pot fi variate: nereusita unui tratament corect sau complet prima data, infiltrarea canalelor radiculare cu bacterii din gura sau aparitia unor leziuni in varful radacinii dentare, etc.
Reconstructia peretilor: este o procedura de refacere a unuia sau mai multor parti din dinte, acolo unde acestea au fost pierdute sau sunt prea afectate pentru a mai fi pastrate. Se realizeaza din materiale compozite, la fel ca si obturatiile coronare (plombele).
Reconstructie coronara: refacerea unei portiuni de mari dimensiuni, absenta din coroana unui dinte. De obicei cand lipsesc unghiuri, cuspizi, pereti intregi, etc. O obturatie coronara extinsa.
Rezectie apicala: o interventie chirurgicala de curatare a zonei din jurul radacinii unui dinte, impreuna cu taierea si indepartarea varului radacinii afectate.
S
Sinus lift: o procedura chirurgicala de ridicare a membranei sinusului maxilar, urmata de obicei de aditie osoasa in spatiul de sub membrana, cu scopul de a micsora sinusul maxilar si de a mari inaltimea crestei osoase.
Sigilare dinte: o manopera stomatologica prin care se pune un material sigilant, in santurile si fosetele de pe suprafata unui dinte, cu scopul de a preveni aparitia cariilor in aceste zone. Materialul de sigilare este foarte fluid dar se intareste prin fotopolimerizare.
Scut lingual: este un element ce poate face parte din aparatul ortodontic . Arata ca un grilaj metalic sau plastic cu scopul de a deconditiona unele obiceiuri vicioase: sugerea degetului, interpunerea limbii intre dinti, etc..
T
Tratament endodontic: tratamentul dentar de indepartare (extirpare) a nervului din interiorul unui dinte, curatarea tuturor canalelor radiculare si umplerea acestora cu materiale speciale. Tratamentul endodontic de specialitate se realieaza de obice de catre un medic specialist endodont, in unele cazuri la microscop sau cu ajutorul lupelor de magnificatie pentru o vizualizare mai buna.