Cauze ale retragerii gingiilor și opțiuni eficiente de tratament

Cele mai comune cauze pentru retragerea gingiilor si optiuni eficiente de tratament

Nu toata lumea este atenta la sanatatea gingiilor, insa acest aspect trebuie tratat cu seriozitate, deoarece consecintele pot fi grave. Retragerea gingiilor este un proces care poate fi prevenit, daca pacientii sunt atenti la starea cavitatii lor bucale.

In momentul in care gingiile incep sa se retraga din jurul dintilor, radacina ramane dezvelita si expusa bacteriilor prezente in cavitatea orala. In acest mod, intreaga dantura este acaparata de placa bacteriana, fapt care duce la aparitia cariilor si chiar la pierderea dintilor.

Retragerea gingiilor – semne

Cum iti dai seama ca gingiile au inceput sa se retraga? Ei bine, daca vei fi atent, vei putea vedea cu ochiul liber acest proces. In locul in care gingiile s-au retras, dintii par de dimensiuni mai mari decat restul, deoarece au si radacina descoperita.

De asemenea, nu trebuie sa ignori nici sensibilitatea dentara care apare la locul retractiei gingivale. Zona in care radacina dintilor a fost expusa este mai sensibila la atingeri si la bauturile calde sau reci decat restul cavitatii bucale.

Un alt semn care poate semnala retractia gingivala este reprezentat de sangerarile din timpul periajului. Zona respectiva se va inflama, va sangera si chiar va emana un miros neplacut.

Daca observi unul sau mai multe semne ale retragerii gingivale, nu ezita sa contactezi un specialist! Pentru a evita complicatiile si pentru a stopa evolutia acestei probleme, trebuie sa beneficiezi cat mai repede de un tratament profesional.

Retragerea gingiilor – cauze

– Bruxismul (scrasnitul involuntar al dintilor) – trebuie tratat din timp, deoarece, in caz contrar, poate afecta gingiile si intreaga structura a danturii;

– Parodontoza (numita si boala parodontala) – apare atunci cand placa bacteriana se acumuleaza pe suprafata dintilor, fapt care duce la retractia gingivala si pierderea dintilor afectati;

– Fumatul – acest viciu determina aparitia multor afectiuni orale care pot duce treptat la dezgolirea dintilor;

– Periajul dentar realizat in mod agresiv – presiunea mare exercitata asupra danturii poate afecta smaltul dentar si poate determina gingiile sa se retraga;

– Igiena orala precara – ingrijirea necorespunzatoare a danturii poate duce la aparitia afectiunilor gingivale;

– Traumatisme – in urma unui accident, gingia se poate retrage din zona afectata;

– Varsta – inaintarea in varsta poate determina anumite schimbari in organism, printre care si retractia gingivala;

– Piercing-urile – pot avea un efect daunator asupra gingiei.

Metode de tratament pentru retragerea gingiilor

In cazul in care te confrunti cu retractia gingivala, vino la clinica stomatologica pentru a te bucura de cel mai bun tratament. In primul rand, vei beneficia de o igienizare profesionala a cavitatii bucale, timp in care medicul va putea curata bine zona afectata si va putea reduce inflamatia.

Urmatorul pas este sa stabileasca cauza acestei probleme si sa gaseasca cea mai buna metoda pentru a vindeca gingia. Daca retractia gingivala a fost provocata de periajul incorect sau prea agresiv, specialistul te va invata cum sa realizezi un periaj corect si la ce metode suplimentare de igiena sa apelezi.

In cazul in care retragerea gingiilor s-a produs din cauza stadiului avansat al bolii parodontale, medicul va apela la regenerarea parodontala, o procedura eficienta care va reface osul, pentru ca apoi sa poata fixa inapoi gingia peste radacina.

RUSU RALUCA:

 Spatiu curat, personal atent si profi, ti se raspunde la intrebari cu multa amabilitate.

Call Now Button