Albirea dentară este potrivita pentru tine ?
În ziua de astăzi zâmbetele amețitor de albe par a fi la îndemâna tuturor… De la benzi, geluri, paste de dinți și chituri de albire destinate folosirii acasă, există în comerț o mulțime de soluții ușor accesibile care promit zâmbete strălucitoare…
Totuși, medicii dentiști avertizează despre pericolele începerii unei rutine de albire a dinților fără a consulta înainte medicul stomatolog. Deși în mod normal efectele secundare ale unei soluții de albire la domiciliu sunt minime (dacă sunt utilizate corect), există pacienți cărora le este contraindicată albirea dinților din cauza diverselor probleme dentare cu care se confruntă.
Dacă vrei să îți albești dinții, este important mai întâi să afli exact cum să o faci în siguranță.
Mergi la medicul dentist
Chiar dacă ești hotărât să îți albești dinții folosind soluții din comerț, programează-ți un consult la un medic dentist de încredere și o ședință de igienizare profesională. Este posibil să ai nevoie doar de o curățare profesională a dinților pentru a-ți recăpăta sclipirea zâmbetului.
În timpul consultației medicul dentist va face o evaluare generală a sănătății tale orale. Este recomandată tratarea oricăror probleme dentare existente înainte de a apela la albirea dinților.
Întreabă-ți medicul dacă îți poți albi dinții și cere-i sfatul despre tipurile de albire disponibile. Cea mai sigură metodă de albire a dinților este întotdeauna cea recomandată de către medicul dentist, fiind personalizată cazului tău. Medicul dentist îți va recomanda fie o albire efectuată în cabinetul său, fie soluții sigure de folosit acasă.
Ceea ce trebuie să ții minte este că albirea dinților trebuie începută doar după o evaluare a stării tale de sănătate orală.Dacă sari peste pasul acesta riști să îți afectezi permanent dinții.
Urmează instrucțiunile
Dacă alegi o soluție de albire la domiciliu, ai grijă să urmezi cu strictețe instrucțiunile de utilizare. Nu lăsa benzile sau gelurile de albire pe dinți mai mult decât este recomandat pe ambalaj – riști să îți afectezi gingiile și dinții!
Imediat după ce ai folosit o soluție de albire evită băuturile acide câteva ore pentru a-ți proteja dinții.
Cine nu ar trebui să își albească dinții?
Nu toți pacienții sunt candidați potriviți pentru albirea dinților. Iată cazurile în care albirea dinților nu este recomandată:
- Pacienții care au suferit tratamente endodontice (de canal) și prezintă decolorări interne. Aceste zone nu vor putea fi albite. Sunt mai degrabă recomandate albirea internă a dintelui sau chiar o restaurare permanentă a zonei.
- Pacienții care prezintă diverse tipuri de restaurări ale dinților precum fațete dentare, plombe și nu numai. În aceste cazuri zona reparată nu va putea fi albită. Dacă zonele învecinate vor fi totuși albite, aceste reparații vor ieși în evidență și vor fi inestetice.
- Pacienții cu hipersensibilitate dentară, deoarece procedurile de albire vor mări disconfortul simțit și vor fi dureroase.
- Pacienții care au nuanța naturală a dinților maro sau gri. Albirea dinților are rezultate în cazul dinților cu o nuanță galbenă.
- Femeile însărcinate sau care alăptează, deoarece nu există suficiente studii care să demonstreze că albirea dinților este sigură în aceste cazuri.