Afecțiuni dentare și cum le putem gestiona în această perioadă

Desi calitatea vietii ne este modificata in prezent, trebuie sa ne adaptam si este necesar sa nu ignoram importanta dintilor.

Urmatoarele situatii reprezinta urgente medicale precum:

1. hemoragia postextracțională;

2. durerea datorată pulpitei acute;

3. durerea datorată parodontitei apicale acute;

4. pericoronarita dinților incluși;

5. alveolita postextracțională;

6. celulitele / abcesele periosoase;

7. fracturile de maxilar/mandibulă (imobilizare de urgență);

8. luxația articulației temporo-mandibulare;

9. traumatisme dento-alveolare (luxații, avulsii, fracturi dentare cu interesarea camerei pulpare);

10. gingvostomatita ulceronecrotica.

Insa chiar si aceste urgente stomatologice pot fi evitate uneori :

Hemoragia post extractionala poate fi evitata in cazul in care putem amana extractiile care ce nu reprezinta prima urgenta, sau cele laborioase si extinse.

Durerea datorata pulpitei acute (Pulpita dentară este o afecţiune dentară asociată inflamaţiei pulpei dentare). În cazul pulpitei dentare, cel mai evident simptom este durerea puternică localizata la un anumit dinte. Durerea poate apărea ca reacţie la diferiţi factori, cum sunt alimentele sau băuturile reci sau la dulce .Putem evita consumul de dulciuri si de bauturi reci in perioada apropiata daca am simtit aceste episoade dureroase in cavitatea bucala.

Durerea datorata parodontitei apicale acute

Ce este parodontita apicala acuta?

Este o afectiune a zonei osoase din imediata vecinatate a radacinilor dentare.

Parodontita apicala acuta poate lua forma unui abces dentar, cand o colectie de puroi se formeaza la varful radacinii dintelui. Desi in mod normal abordarea dintelui ar presupune o vizita la cabinetul stomatologic, aceasta urgenta poate fi temporizata cu antibiotic prescris de catre medicul curant doar dupa o consultatie riguroasa telefonica. De retinut faptul ca antibioticul amelioreaza situatia temporar insa nu rezolva cauza definitiv!

Pericoronarita dintilor inclusi este o afectiune stomatologica, destul de frecventa la adultii tineri ai caror ultimi molari (maselele de minte) au avut o eruptie incompleta, partiala, sau anormala. Gingia care inconjoara coroana molarilor se poate infecta destul de frecvent cu bacteriile care colonizeaza zona respectiva, tinad cont de faptul ca aceasta este supusa unui traumatism constant insotit de igiena orala deficitara.

In cazul in care sunt simptome minore si infectia este limitata, se recomanda clatirea frecventa a gurii cu apa calduta in care a fost dizolvata o cantitate moderata de sare (o jumatate de lingura de sare intr-un pahar). Se va clati cavitatea bucala de cat mai multe ori, dupa spalarea corecta a dintilor si dupa ce pacientul s-a asigurat ca nu au ramas particule alimentare prinse sub gingia de deasupra coroanei molarului sau intre incizurile acestuia.

In cazul in care durerea este intensa si se insoteste de adenopatie locoregionala, iar pacientul observa si formarea unei colectii purulente, tratamentul poate include administrarea unui antibiotic, care sa elimine infectia. Diagnosticul va fi stabilit impreuna cu unul dintre medicii nostri care va stau la dispozitie.

Alveolita postextractionala este o complicație stomatologică relativ frecventa care, așa cum îi spune și numele, apare în urma unei extracții dentare. Este o osteita localizata in care fenomenele inflamatorii se asociaza cu necroza superficiala a peretelui osos .

Tratamentul curativ urmareste combaterea durerii si a infectiei si stimularea procesului de regenerare tisulara si de cicatrizare. In general terapia consta in:

Indepartarea din alveola a cheagului infectat, a resturilor alimentare daca sunt prezente care mentin inflamatia si a si a portiunilor de os necrozat.

Deoarece aceasta terapie locala va fi dificil de realizat in perioada aceasta, se vor recomanda antiinflamatoare insotite de antibiotic pe cale orala, desigur tot la recomandarea medicului.

Celulitele / abcesele periosoase Fracturile de maxilar/mandibulă , luxația articulației temporo-mandibulare cat si traumatisme dento-alveolare (luxații, avulsii, fracturi dentare cu interesarea camerei pulpare) reprezinta niste urgente stomatologice ce nu pot fi neglijate . De aceea, prezenta la spitalul de chirurgie buco-maxilo-faciala devine obligatorie pentru tratamentul multidisciplinar al celorlalte leziuni concomitente produse in urma traumatismului .

Gingivo-stomatita ulceronecrotică :

Este o afectare severă a gingiei care interesează în special tinerii şi adolescenții.

Factorul determinant este reprezentat de prezența plăcii bacteriene. In această patologie agresivă, bacteriile îşi schimbă componența, fiind dominate de specii puternic invazive, ce produc distrugeri masive în timp relativ scurt.

Simptomatologie :

Gingia sângerează abundent, la cele mai mici atingeri, la periajul dentar cat si la masticatie.

Durerea este intensă şi apare atât spontan cât şi la atingerea acesteia de către alimente.

inflamatia este severa si se poate observa mucoasa acoperitoare rosiatica si inclusiv depozite albe fibrinoase .

Protocolul va consta intr-o igiena bucala riguroasa asociata de medicamentatie atat locala cat si pe cale orala tintita impotriva bacteriilor ce intretin focarul bacterian.

Call Now Button