fbpx

Hai la o Consultație pentru a afla pașii inserării unui implant și ce soluții iți recomandăm!

 

Procesul de fixare a implanturilor dentar necesita, in prealabil, realizarea unor analize de sange si a unor radiografii speciale. Specialistii in stomatologie evalueaza radiografiile si rezultatele analizelor de sange si decid daca persoana interesata poate sa beneficieze sau nu de implanturi dentare. Reusita unui implant dentar depinde, in principal, de starea de sanatate a pacientului, la care se adauga si alte elemente, precum experienta medicului, tehnicile abordate, materialele utilizate si ingrijirea postoperatorie.

Ce investigații sunt necesare?

Orice persoana interesata de un implant dentar trebuie sa parcurga cativa pasi. Primul pas presupune realizarea unui consult detaliat, care are rolul de a evalua sanatatea cavitatii bucale si a diagnostica afectiunile existente. Cel mai de-al doilea pas implica efectuarea de teste de sange, tomografii computerizate si radiografii. Pasii mentionati anterior vor arata daca persoana interesata de un implant dentar este apta pentru un astfel de tratament.  

In cazul in care te gandesti ca, in perioada urmatoare, sa urmezi un tratament pentru fixarea mai multor implanturi dentare afla, mai jos, informatii despre cateva dintre investigatiile obligatorii vei fi nevoit sa faci.

Hemoleucograma completa

Hemoleucograma completa reprezinta o investigatie de laborator esentiala pentru diagnosticarea si monitorizarea bolilor hematologice. De asemenea, hemoleucograma completa contribuie la evaluarea starii generale de sanatate. 

Rezultatele hemoleucogramei complete si concluziile altor investigatii il vor ajuta pe medicul stomatolog sa ia cea mai buna decizie in ceea ce priveste planul de tratament pentru fixarea implantului dentar.

Teste de glicemie

Testele de glicemie sunt niste investigatii pe care ar fi indicat sa le facem periodic, nu doar cand avem de gand sa incepem un tratament stomatologic pentru montarea de implanturi dentare. Testele de glicemie evidentiaza cantitatea de glucoza aflata in sange. 

Calcemie

Pe lista investigatiilor obligatorii de facut in vederea inserarii unui implant dentar se afla si calcemia, care evidentiaza nivelul calciului din sange. Cantitatea de calciu din organism depinde, printre altele, de cat de repede reuseste organismul sa asimileze acest mineral.

Colesterol

Colesterolul, o substanta grasa, regleaza permeabilitatea membranelor celulare fata de lichide. Atata vreme cat colesterolul se afla in limite normale, organismul nostru este ferit de anumite afectiuni extrem de grave. Nivelul de colesterol se poate masura cu un teste de sange, care poarta denumirea de profil lipidic.

Timpi de sangerare si coagulare

Montarea unui implant dentar implica realizarea unei interventii chirurgicale, asa ca este necesar sa-ti masori si timpii de sangerare si de coagulare. 

Primul dintre timpi se refera la durata necesara pentru ca o incizie sa se opreasca din sangerare. In mod normal, o incizie ar trebui sa se opreasca din sangerare in mai putin de zece minute. In ceea ce priveste cel de-al doilea tip de timpi, acesta semnifica durata necesara pentru ca sangele sa se coaguleze. Daca nu sunt probleme, sangele se coaguleaza in 8-12 minute.

Acid uric

Acidul uric este un compus prezent in sange. Nivelul acidului uric din organism se stabileste in urma unor teste de sange si de urina. In situatia in care o persoana are prea mult sau prea putin acid uric in organism, este posibil ca aceasta sa aiba anumite probleme de sanatate.

Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH)

Testul VSH scoate in evidenta viteza de sedimentare a hematiilor – celule care transporta oxigenul si bioxidul de carbon in organism. Testul VSH nu presupune o pregatire speciala si consta in recoltarea unei cantitati mici de sange.

Tomografia computerizata

Tomografia computerizata (CT) este o metoda de diagnosticare imagistica. CT-ul utilizeaza raze X si realizeaza imagini detaliate ale zonei mandibulare sau maxilare in cauza. CT-ul ofera detalii exacte despre inaltimea, grosimea si densitatea oaselor.