fbpx

Ortodontia este o specializarea a medicine dentare care se ocupa cu diagnosticarea, preventia si corectarea anomaliilor dento maxilare. Aparatele dentare se folosesc pentru a indrepta pozitia dintilor, reglarea ocluziei si a rapoartelor celor doua maxilare.

Dinții tăi sunt conectați la osul maxilarului; întrucât fac parte dintr-o structură dură și stabilă, mutarea acestora va necesita multă presiune. Cu toate acestea, dacă se aplică prea multă presiune sau dacă dinții sunt mișcați prea repede, procedura nu va fi în siguranță și poate provoca daune pe termen lung (și potențial ireversibile) dinților, oaselor și gingiilor.

Tratamentul ortodontic își menține siguranța prin aplicarea unei forțe blânde (aproximativ 50 – 100 grame/dinte), dar constante în timp pentru îndreptarea dinților. Acest proces este lung, dar este absolut necesar, deoarece sănătatea dumneavoastră este preocuparea noastră.

Factorii cei mai importanți de control al timpului unui tratament ortodontic sunt:

– Complexitatea malocluziilor (mușcăturii).
– Vârsta pacientului.
– Condiția osului.

Cum funcționează?

Procesul de mutare a dinților în poziții noi mai este cunoscut și sub numele de remodelare osoasă. Dinții se mișcă în os. Țesutul osos vechi se resoarbe, în timp ce noul țesut osos este format.

Deoarece țesutul vechi este îndepărtat, dinții sunt capabili să se deplaseze, dar motivul pentru care pot să rămână în pozițiile lor mai potrivite este acela că țesutul osos nou a solidificat dinții pe loc. Acesta este principalul motiv pentru care tratamentul cu brackeți poate dura atât de mult; se poate solidifica până la zece luni până când noul țesut osos se solidifică!

În timp ce veți observa rezultate semnificative în primele câteva luni sau an, va trebui să continuați să purtați aparatul ortodontic mai mult timp într-o perioadă de solidarizare, în care așteptăm ca noul țesut osos care se formează în jurul dintelui să se mineralizeze complet (cel mai bun factor de solidarizare a dinților în noua poziție). Abia atunci ortodontul va putea îndepărta cu siguranță aparatul.