fbpx

Știi când incep dinții să se formeze?

Dintii incep sa se formeze la inceputul lunii a doua din viata intrauterina si continua dupa eruptia lor pe arcada.In momentul in care coroana dintelui este formata in totalitate incepe eruptia fara ca radacina sa fie complet formata.

Primii dinti temporari erup in jurul varstei de 6 luni.

▪la 6 luni erup incisivii centrali inferiori urmati la scurt timp de incisivii centrali superiori

▪la 12 luni erup incisivii laterali inferiori dupa care incisivii laterali superiori

▪la 18 luni erupe primul molar

▪la 2 ani erup caninii inferiori urmati de caninii superiori

▪la 2 ani si jumatate erupe molarul doi temporar. Eruptia dintilor temporari se termina la varsta de 2 ani si jumatate cand copilul are 20 dinti. In mod normal dintii sunt asezati ordonat pe arcade avand un contact punctiform intre ei.Dar exista cazuri cand dintii sunt mai mici(microdontie) ,intre ei existand spatii( treme sau diasteme). Daca dintii au dimensiuni mai mari (macrodontie) atunci apar inghesuiri. Mentinerea dintilor sanatosi pe arcada este foarte importanta,ei pastrand spatiile necesare pentru eruptia celor permanenti si constituind un stimul pentru dezvoltarea maxilarelor.Cariile aparute la nivelul dintilor temporari,urmate de complicatii infectioase alveolare pot afecta mugurii dintilor permanenti(definitivi)care sunt in formare. Eruptia dintilor permanenti incepe in jurul varstei de 6 ani cu primul molar in spatele molarului temporar.Astfel intre 6 ani si 11 ani copilul are o dentitie mixta( dinti temporari “de lapte” si dinti permanenti).

▪la 6 ani erupe primul molar inferior si la scurt timp erupe si primul molar superior. Cei 4 molari de 6 ani sunt foarte importanta,ei stabilesc rapoartele de contact ocluzal care vor fi utilizate ca repere pentru aprecierea pozitiei celorlalti dinti de pe arcada ▪︎la 7 ani erup incisivii centrali inferiori apoi cei superiori

▪ la 8 ani erup incisivii laterali inferiori urmati de incisivii laterali superiori▪︎la 9 ani erup caninii inferiori si primul premolar superior

▪la 10 ani erupe primul premolar inferior si al doilea premolar superior

▪ la 11 ani erupe al doilea premolar inferior

▪intre 11 si 13 ani erup caninii superiori

▪ la 12 ani erup molarii doi inferiori si superiori(“molarii de 12 ani”)

▪intre 18 si 30 ani incep sa erupa molarii trei(molarii de minte).Eruptia lor poate fi uneori dificila, daca oasele maxilare nu sunt dezvoltate suficient pot ramane inclusi in grosimea osului maxilar. Eruptia dintilor poate fi influentata de unele afectiuni.De exemplu putem avea o eruptie precoce in hipertiroidism,bolile febrile,osteomielita sugarului,hipergonadism. Eruptia intarziata poate fi influentata de hipotiroidism,hiperavitaminoza D.